Met Dank Aan Ton Schipper Van Het Bezorgen Van  Deze Artikel 

Maeva VS Contact

 

Radio Maeva was de lokale radio die jarenlang over gans Vlaanderen beluisterbaar was.De concurentie met radio contact toen was hard!

We situeren de zomer van 1980. Ex-Mi Amigo Rudy Van Accoleyen zocht een ploeg samen voor de oprichting van een nationaal station. Op dat moment was er het succes van Radio Contact die in februari al opgestart waren maar wel met een station in afwisselend in het Frans en Nederlands. Er was ook de tolerante houding van Wallonië tegenover het nieuwe fenomeen en het laatste Mi Amigo-avontuur vanop de Magdalena werd een flop. Deze drie factoren hebben ongetwijfeld als motivatie gediend voor Rudy om met een landpiraat te beginnen. Hij deed beroep op Peter Hoogland (Franky De Bouw), zijn broer Patrick Van Accoleyen alias Patrick Valain en zijn ex-medewerkers Ron Van Plas en Ben Van Praag. Verder werd er beroep gedaan op platenruiters die actief waren in Vlaanderens bekendste discotheken.

Om van start te gaan moest eerst worden gezocht naar een sterke zender. Niet zo eenvoudig om iemand te vinden die een zender in elkaar kon steken van 1000 Watt. Gelukkig was er Noël D'Hondt uit Heusden (Gent) die de nodige middelen had om een dergelijke zender in elkaar te steken.

Op 24 mei 1981 werd een eerste volwaardige uitzending op 103,50 MHz in de ether gestuurd. Na enkele dagen was de ontvangst bevredigend en na enkele maanden was Maeva vrije radio nummer 1 qua ontvangstbereik, qua luisterdichtheid en qua populariteit.

Om de ontvangst in West Vlaanderen te verbeteren werd in september 1981 een extra zendmast geplaatst op de top van de Kluisberg. De bedoeling was het signaal van Ukkel terug uit te zenden richting West Vlaanderen op een nabijgelegen frequentie. De opstelling van de antenne werd goed in de gaten gehouden door Radio WLS die ook uitzond op de Kluisberg. Beheerder van WLS was toen Dirk Otte (Contact). Er werd een klacht ingediend door WLS en eigenaardig genoeg heeft de overheid pas ingegrepen toen de zendmast volledig klaar was. "Het is goed mogelijk geweest dat men als doel had Maeva zoveel mogelijk geld te laten uitgeven aan de installatie en daarna nog eens voor de afbraak", luidde het bij Maeva. Ook werd gemeld dat Dirk Otte en de inbeslagnemers daarna samen zijn gaan eten, maar dit is nooit bewezen geweest. West Vlaanderen heeft toch wel enkele weken tijdens de periode eind augustus - begin september 1982 kunnen genieten van de uitzendingen van Radio Maeva. De geluidskwaliteit was abominabel. Het geluid was overstuurd en er was een metaalachtige "ringing"-vervorming te horen. Hoogstwaarschijnlijk was wellicht te wijten aan een slechte modulatie van de straalverbinding. Naar het schijnt was de straalverbinding vergund. De verbinding was aangevraagd door een aannemer uit de streek die beweerde dat hij dat nodig had om de communicatie te bevorderen tussen zijn verschillende ploegen.

Uiteindelijk heeft Radio Maeva de zendmast dus terug moeten afbreken.

Artikel 19/09/2003

 

Komende maandag stelt Radio Contact de nieuwe programmatie voor en dat zorgt weer voor drukke speculaties. Zoals wij al eerder meldden, circuleren daarbij ook volop geruchten over nog meer radiostemmen die zouden verdwijnen. Eén ervan was die van Jan Molenaar, hij werd echter ook al een tijd getipt als opvolger van Dirk De Coster. Het zal voor velen echter geen verrassing zijn dat hij daarvoor uiteindelijk toch zijn programma zal moeten opgeven. Naar verluidt zou Jan Molenaar zich echter volop verheugen op de nieuwe uitdaging bij Contact.

EEN NIEUW GELUID

Vanaf de lente kwam er een 'nieuw geluid' bij Radio Contact. Tom Van Wezendaele werd van de nachtwacht gehaald, Didier Van Malder en Sofie Santermans werden het slachtoffer van besparingsmaatregelen, de regionale medewerkers Chris Cuypers en Edwyn Fonteyne werden bedankt voor hun full-time diensten en met de komst van Bjorn Verhoeven als Directeur Programmatie verdween Rudi Van Vlaanderen uit de ether. In volle zomer sloeg het geruchtencircuit opnieuw toe met de melding dat ook Mario De Vuyst ging verdwijnen. Toen al circuleerden eveneens de namen van Jan Molenaar en Peter Decordier maar zij bleven voorlopig gespaard van een definitieve melding. Bjorn Verhoeven ontkende zelfs formeel dat er een collectief ontslag zou dreigen. Hij gaf wel toe dat 'sommigen noodgedwongen zouden moeten afvloeien, anderen misschien nood hadden aan nieuwe horizonten'.

LEKTE ALLES TE VROEG UIT?

De namen van Jan Molenaar en Peter Decordier doken onlangs echter een tweede keer op. Jan Molenaar zou Dirk De Coster opvolgen als hoofd van de productie maar zou daardoor toch zijn programma verliezen. Het was dus slechts uitstel, geen afstel maar wij vernamen dat Jan Molenaar zelf nogal opgetogen zou zijn over de benoeming. Het gerucht als zou 'de middag ook drastisch' veranderen bij Contact wordt eveneens sterker. Toevallig of niet zit daar momenteel Peter Decordier. Het zou dus ook wel eens zijn laatste dolfijn-zomer in de ether kunnen worden. Mogelijk kregen beide presentatoren trouwens énkel wat respijt omdat bepaalde beslissingen nogal vroeg uitgelekt waren. De woordvoerders bij Radio Contact zelf blijven de laatste tijd alleszins opmerkelijk stil hierover.

VERVANGERS

Contact kreeg ook heel wat nieuwkomers over de vloer. Didier Van Malder (Didier Laporte) kwam uiteindelijk toch nog terecht op de nieuwsredactie, samen met Danny Scherpenberg, Jan Van Bokhoven, Koen Vervremd en Debbie Termonia. Vlak voor de zomer mochten Michel De Wilde en David Claes de rij openen voor de presentatoren. Ze werden al snel gevolgd door Johan Gooyvaerts en Dee Willems. Sommigen – zoals David Claes bijvoorbeeld - verschenen de laatste tijd opvallend minder in de ether. Er zijn echter kandidaten genoeg om vrijgekomen plaatsen weer snel in te nemen. Binnenkort weet men daar het dol-fijne van.

Radio Contact wijst er in haar persbericht op dat geen enkel ander radiostation dagelijks 19 uren live-gepresenteerde programma's tot bij haar luisteraars weet te brengen.

 Artkel oktober 2003

Tijdens dat bewuste jaar in 2003 stegen sinds lang de luistercijfers weer.

Over waarom Bjorn langs de kant geschoven werd is nooit echt duidelijkheid geschept.Enkel Dirk Moerman zei hier later over dat waarschijnlijk het succes van Bjorn bij enkele mensen van  de directie in het verkeerde keelgat was geschoten.

Bjorn is nu muzieksamensteller en presentator bij Q-music

Aan het woord is BJORN VERHOEVEN (Programma-directeur

Radio Contact)we schrijven oktober 2003

1. Welke koers gaat RADIO CONTACT varen?

Bjorn Verhoeven : Er gebeurt heel wat bij Radio Contact, des te meer omdat we houden van wat we doen en weten waar we mee bezig zijn. Radio Contact bouwt elke dag verder op meer dan 20 jaar ervaring. Radio Contact is marktleider in Wallonië en Brussel en beheert ook een groot netwerk van particuliere radio’s in Vlaanderen.

Met vallen en opstaan en heel wat doorzettingsvermogen heeft de Contactgroep zijn mogelijkheden steeds uitgebreid om een kwalitatief en rendabel radioprodukt op de markt te plaatsen, ondanks het moeilijke juridische klimaat waarin de groep zich moest ontplooien. Radio Contact heeft in België een netwerk uitgebouwd met verschillende regionale ankerpunten.

Het “dichtbij de luisteraars”-gevoel, de proximiteit, heeft een belangrijke rol gespeeld in de strategie van de groep rond Radio Contact. Deze proximiteit, en het besef van onze doelgroep 18 - 44 zal blijvend worden bestendigd door het "Wij zijn van jou" gevoel en muzikaal profiel.

a. Gaat er op het vlak van muziek iets ingrijpend veranderen?

Bjorn Verhoeven : De aanpassingen zijn reeds deze zomer doorgevoerd, grote kern : zekerdere keuze met alle grote classics en scorende hits.

b. Gaat er inhoudelijk iets wijzigen(nieuwe rubrieken, items)?

Bjorn Verhoeven : Rubrieken en items zijn uit den boze ... alles gebeurt naturel en wordt gevoed door de luisteraar.

c. Gaat de lokale kaart weer getrokken worden?(lokale info)

Bjorn Verhoeven : Steeds meer, vanaf het groene licht van de vergunningen.

2. Waarin moet RADIO CONTACT het verschil maken? M.a.w. waarom zou ik naar RADIO CONTACT luisteren?

Bjorn Verhoeven : Jij mag bepalen wat wij draaien; bij ons geen saaie afgeborstelde radio, maar een zender vol verrassingen.

3. Wat is de inzet naar dj's/presentatoren toe? Gaat de stijl misschien aangepast worden?……

Bjorn Verhoeven : Na 18 jaar op nagenoeg dezelfde crew te draaien, werd het tijd voor verandering.

 

 artikel CONTACT VLAANDEREN 2004

 

Een uniek samenwerkingsverband van lokale radio’s

Uit de CIM-luisteronderzoeken golven 5+6 leren wij dat RADIO CONTACT in 2004 een totaal bereik van bijna 500.000 luisteraars telde in Vlaanderen. Dit brengt met zich mee dat in de lokaliteiten waar een Contactzender te ontvangen is (met uitzondering van 2 steden) deze zender telkens de meest beluisterde lokale radio is. CONTACT is immers een SAMENWERKINGSVERBAND van LOKALE RADIO'S.

Ondanks de combinatie van twee metingen moeten wij echter vaststellen dat er onvoldoende meetboekjes (minder dan 300) zijn binnengekomen voor de regio's: Meetjesland, Vlaamse Ardennen, Tielt, Middenkust, Westhoek en Westkust. In deze arrondissementen beschikken wij in ons samenwerkingsverband over zeer goed werkende Contactantennes. Wij betreuren dat hierdoor de lokale/regionale luistercijfers "onvolledig en onnauwkeurig" zijn.

Wij zijn tevreden dat de twee Vlaamse commerciële landelijke zenders het zeer goed doen in golf zes van CIM. Dat bewijst dat mits voldoende zendcomfort er in Vlaanderen ook belangstelling is voor partikuliere initiatieven naast de publieke radio's.

Vorig jaar, na de publicatie van golf 5, heeft het samenwerkingsverband CONTACT VLAANDEREN een aantal maatregelen genomen om de proximiteit met de inwoners van elke streek te versterken door middel van:    

- het uitzenden van lokale journaals, aangebracht door lokale correspondenten,

- het voorzien van agenda's voor het plaatselijk verenigingsleven door een netwerk van fieldoperators

- en het opnemen van magazines zowel voor lokale overheden, instellingen en  verenigingen.

Omwille van het feit dat Persagentschap Belga zeer binnenkort het nationaal en internationaal nieuws "audeo" zal aanleveren zal onze redactie ARD zich 100% kunnen toespitsen op de lokale en regionale informatie.

(Persbericht Radio Contact)

Format van Contact:

18-34 jarigen: populaire hits + hits uit de 80’s en 90’s met doordachte presentaties. (6-9 uur en 16-19 uur)

25-54 jarigen: familiale sfeer + oldies uit de 60’s en 70’s  (9-16 uur)

12-24 jarigen en partypeople: dancemuziek in de avond en nachtelijke uurtjes (19-05 uur)

muziekkeuze:

-Populaire hits, met aandacht voor Belgisch werk

-Dancemuziek

Band met de lokale gemeenschap:

LOKALE JOURNAALS:

Op basis van de nieuwsitems, aangebracht door plaatselijke perscorrespondenten programmeren  wij negen professioneel ingelezen lokale journaals per werkdag over de actualiteit uit uw streek. Dit onder de verantwoordelijkheid van onze hoofdredacteur Peter Van Den Bossche.

LOKALE AGENDA’S:

Op basis van de mails die ons bereiken via het plaatselijke e-mailadres stelt de lokale fieldoperator twee lokale agenda’s samen. Die agenda’s worden op een professionele manier ingelezen en worden 9 X per werkdag uitgezonden op de contactfrequentie ter plaatse.

Informatief:

LOKAAL:

Proximiteit door 9 professioneel gebrachte lokale journaals per dag

Lokale service naar de luisteraars en het verenigingsleven toe door 9 lokale agenda’s per werkdag

Binding met de luisteraar via interactie op antenne,

NATIONAAL:

Beknopt to-the-point nieuws-, weer-, en  verkeersoverzichten

Bij belangrijke lokale gebeurtenissen brengen wij live uitzendingen vanop locatie.

 

 

ARTIKEL:STUURLOOS SCHIP UIT 2002 

ooit een schip dat in de jaren '80 en '90 nooit eerder geziene successen kende

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 1 maart 1980 ziet Contact het levenslicht te Brussel. De radio zendt 24 uur op 24 tweetalig uit. Dat Contact meteen aanslaat mag duidelijk zijn. Duizenden mensen worden in juni van datzelfde jaar verwelkomd op een heus Contact-feest in Sint-Agatha Berchem. In september organiseert Radio Contact haar eerste 'Live' show in Vorst-nationaal, alsook z'n eerste televisieuitzending 'Libre'. Vanaf oktober '81 splitst Contact z'n tweetalige uitzendingen op, door toedoen van een wijziging van decreten voor elke gemeenshap. De Nederlandstalige radio Contact is vanaf dan te beluisteren op 104 MHz de Franstalige radio Contact op 101.4 MHz. In dat jaar is er ook de tweede en derde show in Vorst Nationaal met o.a. ABC, Eddy Grant en Euryhtmics. En zo volgt de éne show de andere op. ..

Na de vele processen in '83 tegen lokale radio's en de lancering van de eerste reële publiciteit op Contact doet men een poging tot organistatie van een privé netwerk in '85.

Op 1 oktober '86 is er de oprichting van de Contact Franchising CV. Radio Annick (A'pen), radio Mons Borinage, radio WLS Kortrijk, radio Free (Gent) en radio Contact Brussel creëren het eerste privé radionetwerk van Vlaanderen. In '87 telt het netwerk reeds 500.000 luisteraars. Kort daarna volgt een tweede netwerk (in het begin van '88), nl. SIS. In datzelfde jaar (1988) telt radio Contact 40 Franstalige en Nederlandstalige radio's welke samenwerken onder één naam nl. 'radio Contact'. Samen zijn ze goed voor maar liefst 1 miljoen dagelijkse luisteraars. Dit succes zint de Vlaamse regering duidelijk niet omdat men z'n politieke macht langzaam ziet verliezen ten opzichte van de private sektor. Als antwoord hierop wordt Studio Brussel gelanceerd. Deze zender dient dan een tegengewicht te vormen voor de opmars van de private stations. De groep SIS vergallopeert zich in '89 en gaat failliet. Intussen komen er andere netwerken over heel België bij (Nostalgie, Europe 2).

De jaren tachtig zijn een overweldigend succes voor radio Contact zowel in Vlaanderen als in Wallonië. En het houdt maar niet op met het Contact-succesverhaal. Contact gaat internationaal in '90 met de oprichting van een zender in Boekarest (Roemenië). Alweer komt de Vlaamse regering tussenbeide in '90, want Contact wordt commerciëel ietwat te populair. Miljoenen aan reclame-inkomsten worden zowel in Vlaanderen als in Wallonië aan de lopende band binnengehaald. Om Contact opnieuw een hak te zetten begint de toenmalige BRT met radioreclame. In '91 begint Contact met z'n satellietuitzendingen naar de lokale Contact-stations. In datzelfde jaar gaat na SIS nu ook Nostalgie failliet. Maar nog lijkt er geen einde te komen aan het succes van Contact over heel Vlaanderen en Wallonië. Omdat de Vlaamse regering Contact nog steeds niet heeft kunnen onderuit halen, wordt radio Donna opgericht. Dit moest dan een soort van 'openbare radio Contact' gaan worden die de luisteraars van de private sektor naar de staatsomroep zou halen. Aanvankelijk lukt dit van geen kant en gaat Donna compleet af. Men wil er Contact namaken met BRT-mensen en dat lukt de eerste jaren helemaal niet. Dat Contact te populair werd volgens diverse staatsgezinde politici moge duidelijk zijn. Contact haalt in dat jaar maar liefst 1,5 miljoen(!) luisteraars. Mediaminister Van Rompuy (CVP) maakt in '91 een decreet dat ketenradio verbiedt. Contact protesteert hierop  maar moet uiteindelijk toch de duimen leggen op 17 november '92. Het afscheid van de roepnaam Contact in Vlaanderen gaat door gedurende een urenlange marathon-uitzending . Internationaal staat Contact niet stil en breidt inmiddels z'n netwerken verder uit naar Polen en Turkije. Ook daar kennen ze vanaf dan de dolfijn.

In '94 komt er een Contact-telg bij in Brussel, nl. Contact Gold (102.5 MHz). Ook Fun doet in dat jaar z'n intrede in Wallonië. Aan Waalse kant heeft men in '95 zowat 1 miljoen luisteraars, in Vlaanderen zijn dit er zo'n 500.000. Er zijn intussen 36 Franstalige en 37 Nederlandstalige Contact-stations. In datzelfde jaar komt de keten Contact terug in Vlaanderen. Via een achterpoortje worden vanaf nu de Contact-jingles als recamespotjes beschouwd. Geen 'jouw beste lokale radio' meer te horen, maar ook geen Contact, want dit mocht niet aangezien ketenradio nog altijd verboden was. Op 7 juli '98 zag men bij de Vlaamse politici in dat men geen verhaal had tegen dit achterpoortje en werd ketenradio opnieuw toegelaten. Ook de druk vanuit de private sector werd te groot aangezien deze dreigden met gerechtszaken tegen de VRT vanwege het niet respecteren van de Europese richtlijnen aangaande radiomonopolies. Europees commissaris Karel Van Miert had politiek Vlaanderen daarvoor al meermaals op de vingers getikt. Men nam het bij de VRT niet zo nauw inzake oneerlijke commerciële handelspraktijken.

Tegenwoordig telt Contact meer dan 50 stations(!!) in Vlaanderen en een kleine 40 in Wallonië maar heeft veel van z'n pluimen verloren vanwege de oneerlijke strijd die men moet voeren tegen radio Donna dat na 10 jaar intussen niet alleen programmatorisch fel verbetert is, maar ook op een geheel oneeerlijke manier voor meer dan 1 miljard aan reclamegelden uit de private sektor haalt! Alsof dit alles nog niet genoeg is, gaan er bovendien massa's geld van de belastingbetaler naar de VRT en dus ook naar Donna. Het geld bij Donna en de andere VRT-radioprojecten stroomt dan ook als het ware langs 2 zijden binnen. De VRT wordt nog steeds zwaar bevoordeeld zowel op financieel als op technisch vlak, waardoor commerciële radioprojecten als Contact het erg moeilijk hebben gekregen.

Hoe is het toch allemaal zo ver kunnen komen met Contact Vlaanderen? Diverse mensen die tot voor kort werkzaam waren bij de hoofdzetel van Contact Vlaanderen aan de Oorlogskruisenlaan werden intussen aan de deur gezet. Er werden daarnaast ook diverse aanpassingen van loon-, zelfstandige- en dienstencontracten uitgevoerd. En alsof dat nog niet genoeg was, werden een pak mensen aan de deur gezet bij de lokale Contact-stations die tot de 'groep Contact' van hoofdaandeelhouder en gedelegeerd bestuurder Francis Lemaire behoren. In 'de Morgen' van 30/4/2002 geeft Danny Debruyn 'de lege portemonnee van Contact Vlaanderen' en 'de weinige inkomsten' als verklaring voor de onslagen. Daarnaast zijn er ook de geldbesparende programmatorische veranderingen. Zo zal vanaf 1 mei geen enkele lokale stem nog klinken op de lokale Contact stations die eigendom zijn van Brussel. Niet alleen uit geldgebrek zal men zich niet meer houden aan het 4,5 uur verplicht opgelegde lokale presentatie-decreet, maar ook omdat daar toch maar veel kaf onder de lokale presentatoren zat (red. aldus DDB in de Morgen) ... tja, en zeggen dat Contact Vlaanderen op die manier gedurende meer dan 20 jaar een overweldigend succes was. Een onderzoek naar de syptomen en oorzaken van de zieke dolfijn drong zich dan ook meer dan ooit op!

 

Contact startte in 1980 en kende zowel programmatorisch als qua reclame-inkomsten weinig noemenswaardige problemen gedurende 20 jaar. Alles verliep voorspoedig ondanks de komst van Studio Brussel en radio Donna die van overheidswege tot bedoeling hadden de private sektor de dood in te jagen. En wat ooit komen moest, zou ook gebeuren. Na een jarenlange oneerlijke strijd sloeg het noodlot toe. Op 1 mei 2002 kan Contact zich straks niet meer houden aan de wetgeving inzake lokale radio's. Het geld is op! Maar werden dan, naast de overheid die Contact nog nooit goed gezind was, ook geen interne fouten gemaakt? Natuurlijk en deze begonnen niet een paar maanden geleden, maar begonnen al een paar jaar geleden. Een spreekwoord die voor de top van Contact Vlaanderen in 1995 zeker van toepassing was, luidt als volgt: 'hoogmoed komt voor de val', deze val kwam echter pas 7 jaar later.

Na 15 jaar (sinds 1980) onbedreigd dé private nr 1 in Vlaanderen te zijn geweest, begint Contact Vlaanderen onder leiding van de Contact-top een totaal andere koers uit te varen. Toevallig werd in datzelfde jaar '95 Contact opnieuw ketenradio via een pubicitair ommetje. Contact moest vanaf nu een bedreiging worden voor Donna en het totale VRT-marktaandeel, maar dit liep helemaal verkeerd af. Tot op vandaag leed Contact onder deze complete foute programmatorische koerswijziging doorgevoerd onder aanvoering van Danny Debruyn (sinds oudsher programmadirecteur Contact Vlaanderen). Het resultaat is intussen bekend: 'de Vlaamse dolfijn is terminaal ziek'.

Maar wat liep er dan zo verkeerd in '95 bij Contact Vlaanderen? Daar waren diverse oorzaken en dan vooral van programmatorische aard. Zo werd precies 7 jaar geleden het format van 'Bekende Vlaming-radio' in Vlaanderen door Contact ingevoerd. Resultaat was een compleet op de bek gaan van het originele Contact-product. Zo werden radioleken als Yasmine, Geena Lisa, Veronique De Cock, Werner Desmedt en Kurt Rogiers op antenne gedropt om later nooit nog iets van deze personen als 'radiovakmensen' terug te horen. Vanaf '95 werd het Contact-product nog een schim van z'n origineel. Een contact waar alleen de échte vakmensen op de radio mochten. Een Contact zonder dikke nekkerij. Een Contact die z'n agressieve tanden liet zien. Een Contact voor de vrijgevochten Vlaamse burger. Nee, Contact werd 'BV-radio'. Contact werd dankzij de mensen van VTM een 'VTM-radio'. Contact werd onder leiding van Danny Debruyn soft-radio, zeg maar 'Celine Dion-radio'. Contact was niet meer hetgeen het ooit was ... en zou het tot op de dag van vandaag nooit meer worden ...

Ook moest de originele programmering er vanaf '95 aan geloven. De vaste monumenten als Marc Huylebroeck (voice-over Rad van Fortuin), Peter Decordier (jarenlange succesvolle middag-jock), en Didier Van Malder (meer dan vaste waarde in de namiddag en super-50 jock) werden er 1 voor 1 geliquideerd en het mes in de rug gestoken. 'Never change a winning team' zo luidt het spreekwoord, maar voor de Contact-top heiligde het doel de middelen om naar 15% marktaandeel te gaan, hierbij moest alles plaats maken, incluis de eigen fundamenten-monumenten van radio Contact. In plaats van vooruit te gaan, ging men er fors op achteruit. Een programmastrategie die dus helemaal verkeerd uitdraaide en de logische bijkomende uppercut van formaat zou Contact tot op vandaag nooit meer teboven komen.

Het nieuwe Temple of Tune jinglepakket werd meteen ook voorgesteld, maar wat bleek? Ook de jingles haalden niet meer het niveau van een pakweg 'Evert Verhees-continu superhits jinglepakket'. De jingles werden minder agressief en werden softer. Later zou blijken dat werd gekozen voor een low budget jinglepakket.

Er kwam door toedoen van het toenemende aantal BV-programma's langzamerhand minder en minder lokale ontkoppeling en Contact Brussel manifesteerde zich meer en meer op programmatorisch vlak ten koste van de lokale binding. Contact had toen maar 1 doel voor ogen: 'nationale BV-radio maken op lokaal vlak'. Veel lokale DJ's werden toen op een weinig respectvolle manier bedankt voor bewezen diensten en dat ten koste van de BV-programmatie. Contact liet zien dat ze haar lokale achterban doorheen de jaren liever kwijt was dan rijk. De matrozen van het Contact-schip werden al naar huis gestuurd, terwijl de oorlog Donna-Contact nog hevig woede. De Contact-kapiteinen vonden dat ze de oorlog samen met hun Brusselse hoofdmatrozen beter aankonden dan daar nog eens een paar minderwaardige matrozen bij te nemen. Deze liepen blijkbaar toch alleen maar in de weg van de Brusselse kapiteinen of Contact-top.

Toen VTM een oprispende brief stuurde naar haar VTM-mensen om te stoppen voor Contact te werken, bakte men het bij Contact Brussel helemaal bruin. Eén voor één stapten de VTM-mensen noodgedwongen onder druk van hun VTM-broodheer op. De BV-radio van Danny Debruyn zakte als een pudding in mekaar. Men had zo goed als alle matrozen naar huis gestuurd en opeens zag men dat men deze opnieuw nodig had om de oneerlijke strijd met radio Donna niet compleet te verliezen. En het ging van kwaad naar erger. Niet alleen Donna was de vijand waar Contact Brussel z'n geweren op moest richten, maar daar kwam in '98 ook nog eens TOPradio bij ... die ondertussen ... ja hoor, een radio van de VMMa was geworden. Kort daarna kwam daar ook nog eens Mango bij. De bedoeling van de VTM-brief werd meteen duidelijk. De VMMa begon zelf met 2 radionetwerken en wilde z'n mensen die bij Contact programma deden terug.

Intussen begon het marktaandeel van Contact te slinken in plaats van te stijgen naar de vooropgestelde 15%. Aan de éne kant had je de oneerlijk strijd die men voerde tegenover radio Donna maar aan de andere kant waren er de gigantische programmatorische blunders waarbij de éne na de andere doorheen de jaren zich opvolgde. Het is dan ook vrij vreemd dat de positie van Danny Debruyn door gedelegeerd bestuurder Francis Lemaire nog nooit in vraag werd gesteld. In geen enkel bedrijf zou een directeur die massa's klanten verloren heeft nog op zijn stoel zitten. Enkel bij radio Contact aan de Oorlogskruisenlaan kan dit blijkbaar. Je moet er blijkbaar ook een goed rapport halen om opzij geschoven te worden in geval Marc Huylebroeck, Peter Decordier, Didier Van Malder (deels) en de huidige Rudi Van Vlaanderen (deels). Gedelegeerd Bestuurder Francis Lemaire treft dan ook evenveel schuld door niet op te treden tegen Danny Debruyn die doorheen de laatste jaren diverse programmatorische blunders op z'n rekening mag schrijven. Nee, Francis Lemaire zag dat het goed was en de Vlaamse dolfijn werd terminaal ziek ...

 

De oorzaken zijn intussen vermeld: een sinds '95 blunderende programmering en de toenemende, in het geval van radio Donna 'oneerlijke', concurrentie. Dat hierbij de reclame-inkomsten zouden verminderen door een verlies aan luisteraars is niet meer dan logisch. En dan krijg je al gauw een sneeuwbaleffect. Minder goed product en meer concurrentie zorgen voor minder luisteraars, minder reclame, meer besparingen, afslankingen van het personeel, sfeer die verziekt raakt, de dolfijn die zich opeens transformeert naar een kat die zich in het nauw gedreven voelt en rare sprongen begint te maken, zo'n rare sprong is bv. de van Waalse origine Jean Lou Bertin die opeens playlisten maakt voor Vlaanderen, etc ... tot je tot de conlusie mag komen 'de dolfijn is terminaal ziek'.

Hoe moet het nu verder? ... weet iemand het nog? Hallo? Iemand? Nee, niemand weet hoe het nu nog verder moet. Er is teveel gebeurd de voorbije jaren. Mensen zijn respectloos de laan uitgestuurd niet omdat ze niet goed genoeg waren, maar omdat ze niet meer in het plaatje pasten. Programmatorisch werd het format al meer veranderd dan dat goed is voor een radiostation. Technisch werden de stations ook maar als een verloederde buurt beschouwd. Contact werd de laatste jaren compleet verkracht en dat herstelt zich niet zomaar ...

Het was al een tijdje dat de dolfijn ziek aan het worden was. Aanvankelijk was het symptoom een kleine verkoudheid onder de vorm van mensen die uit ontevredenheid bij Contact opstapten, een product dat niet meer het origineel was en de oh zo belangrijke lokale binding die begon weg te kwijnen. Langzaam maar zeker werd die verkoudheid een bronchitis die maar niet wilde genezen. Totdat we vandaag de dag mogen stellen dat Contact terminaal ziek is. Diverse personen verlieten intussen het zinkende schip voortijdig. Zoals daar zijn Rudi Dierckx (directeur Contact Vlaanderen), Ludwig Verduyn (directeur nieuwsdienst), Jo Buggenhout (hoofd nieuwsdienst), ... Mocht de boot volledig zinken, zullen deze personen dit trieste moment in geen geval nog zelf kunnen meemaken.

De nieuwe Contact-directeuren zijn intussen bekend. De nieuwe Contact-directeur wordt Ludo Wijnen (voormalig Limburgs regiodirecteur) en de journalist Geert Schalck wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Contact-nieuwsdienst. Eerder werkte Geert Schalck voor radio Contact, maar werd ontslagen door Ludwig Verduyn wegens niet geschikt. Geert Schalck staat in de wandelgangen eerder als geslepen business-man bekend dan als journalist. Hij kon na z'n onstlag terecht bij TV-Brussel. De vraag is dan ook maar: hoe komt het dat een eerder de laan uitgestuurde figuur nu opeens hoofdredacteur wordt?

Ook programmatorisch veranderde veel. De geldkraan diende volledig dichtgedraaid te worden en dat had aanvankelijk vooral z'n gevolgen op lokaal vlak met een pak mensen die de laan werden uitgestuurd, later zou ook de hoofdzetel niet gespaard blijven. Wat de nationale programmatie betreft, doen overal de wildste geruchten de ronde. Vast staat dat men het in Brussel zelf nog maar half weet. Danny Debruyn gaat intussen opnieuw op zoek naar nieuw volk voor de nieuwe Contact-programmatie. Is dit vreemd? Eigenlijk niet, want wanneer Contact-DJ's al slapeloze nachten meemaken, fysiek onder zoveel onkunde te lijden hebben, tja dan is het nog maar eens opnieuw op zoek gaan naar nieuwe mensen het beste wat je kunt doen . Zo raakt momenteel het huidige personeelsbestand volledig ziek tot men ook uitgeteld is en er al geen beslissingen meer genomen dienen te worden om deze de laan uit te sturen. Door personeel bij Contact ziek te maken, stapt men dan vanzelf op ... 't is geen mooie truuk, maar het werkt wel.

Nergens vind je zoveel kwaliteit als binnen het Contactgebouw en toch op zoek moeten naar nieuwe mensen? Tiens... Laten we maar eens Marc Huylebroeck nemen. Op een ronduit schandalige manier door Danny Debruyn op een zijspoor gezet, terwijl Marc gold als dé ochtendstem van Vlaanderen. Peter Decordier? Ooit de opgewekte middagstem tussen de boterhammen en de soep met z'n razendpopulaire spelletje 'de snipperhit'. Hij wordt straks bedankt voor bewezen diensten te Brussel. Vaarwel Peter u was een fijn mens ... een respectvolle behandeling lijkt helemaal anders ... Didier Van Malder? Een geweldig goeie stem en een geroutineerde klassebak in de namiddag. Didier werd de laatse jaren van hot naar her in de programmatie gestuurd. En Rudi Van Vlaanderen 'het Vlaamse monument' wordt vanaf 1 mei op een even schandalige manier op een zijspoor gezet. Straks mag razendpopulaire Rudi enkel en alleen nog playlisten maken onder goedkeuring van Jean Lou Bertin en de Contact Super 50 presenteren. Waar heeft die mens dit aan verdiend? Nee, het mag doorheen de jaren duidelijk zijn. Wie te populair werd binnen Contact, werd door Danny Debruyn himself afgeremd. Waarom? Weten wij hier op de i-redactie niet. Weet iemand het wel? Het is nochtans de taak van gedelegeerd bestuurder Francis Lemaire om deze vraag te stellen, maar het valt te betwijfelen of die vraag ooit al eens werd gesteld.

Het geld is zodanig op dat men de decretale lokale verplichtingen niet meer kan volgen. Vanaf 1 mei geen lokale Contact-stem meer op de radio, althans toch niet voor de radio's eigendom van Brussel. Is dit wettelijk? Nee, dit is niet wettelijk. Wat is er dan nog wél wettelijk in radio-Vlaanderen? Nee, er is nog maar weinig wettelijk in radio-Vlaanderen. Boosters worden al een tijdje door het BIPT gedoogd, de landelijke licenties blijken een vergiftigd politiek geschenk, radio 'Donna' is in strijd met diverse Belgische en Europese grondbeginselen, etc ... het is 1 pot nat geworden waar mediaminster Van Mechelen door toedoen van zichzelf en z'n voorganger Eric Van Rompuy nog met moeite zal uitraken. De Sinterklaas-politiek heeft gezorgd voor een boemerang-effect dat het niet meer mooi is.

Zal Dirk Van mechelen het aandurven om de Brusselse Contact-stations over heel Vlaanderen (o.a. Gent, Aalst, Brugge, Kortrijk, Oostende, etc ...) uit de lucht te halen nu ze straks niet meer lokaal ontkoppelen? Nee, hij zal dit niet durven om de eenvoudige reden dat de mediaminister door het gedoogbeleid van een foute VRT zelf veel op z'n kerfstok heeft. Dit weet Francis Lemaire, gedelegeerd bestuurder van Radio Contact, maar al te goed. Als de mediaminister stappen onderneemt dan gooit hij z'n eigen ramen in, want dan wordt het stinkende Vlaamse radiopotje alsmaar meer geopend ook naar Europa toe ... Niet alleen aangaande de uitreikingen van de landelijke licenties (Finnpage), maar ook aangaande de jarenlange discrimininatie van de lokale radiosektor. De mediaminister heeft al genoeg problemen met het stinkende potje van de landelijke licenties waarbij steeds meer dient gezocht te worden naar de mogelijke liaison Dirk Albrecht (VCM-commissaris en ex-medewerker Patrick Dewael) - Patrick Dewael (samen met Dirk Van Mechelen de uitvoerder van de landelijke criteria) - Maurice De Velder (onder Business Panel geliëerd met Patrick Dewael en 4FM-geldschieter). 

Naast Contact deelt ook Contact2 in de klappen. Aanvankelijk had Francis Lemaire geëist dat Contact2 non stop-radio zou worden, maar toen de programmadirecteur van Contact2, Gust Decoster, dreigde met opstappen, werd de middag en avond er nog gered. Ook volgens een sterk maar nog onbevestigd gerucht zou Gust Decoster straks zelf de middag voor z'n rekening nemen. Vast staat dat Marc Deschuyter opstapt en Jan Derop dit ook doet voor Contact. Verder zal 's nachts 3-6u non stop worden en zal Tom Van Wezendaele 00u tot 03 u 's nachts voor z'n rekening nemen. Verder doen allerlei geruchten de ronde, maar aangezien men het bij Contact Brussel zelf nog niet weet, laten we die geruchten voor wat ze zijn...

Tot slot kunnen we concluderen dat er diverse oorzaken zijn voor de terminale toestand van de zieke dolfijn. Het al sinds '95 blunderende programma-beleid dat z'n vrije gang kreeg onder het goedkeurende oog van Francis Lemaire. Maar uiteraard ook de oneerlijke strijd die men voert tegen de VRT. Dit geldt dan niet alleen voor Contact maar ook voor andere netwerken. Energy werd daar al het eerste slachtoffer van, wordt Contact spijtig genoeg het tweede slachtoffer? ... We wensen alle mensen die Contact gezind zijn alvast zeer veel sterkte toe in deze moeilijke dagen...

EXTRA :

_______

HET WERD NIET BETER

-------------------------------

Het werd inderdaad niet meer beter .Lemaire wou niet meer investeren in dat radio arm Vlaanderen.

De Vlaamse mediaminister Marino Keulen maakt de lijst met vergunningen voor de lokale radio’s bekend in 2003. Grote winnaar is de Amerikaanse   mediagroep Emmis terwijl Contact 2, het tweede netwerk van Radio Contact in één klap negentien stations verloor. Radio Contact 2 werd opgedoekt.  De luisteraars werden voor het vertrouwen bedankt. De Hitradio nam ondertussen in Egem de frequentie 93.6 MHz met een vermogen van 5 kW in gebruik.

Bjorn Verhoeven werd als programmaleider bij Radio Contact ondanks de stijgende luistercijfers voor het eerst in jaren door Peter Van Dam vervangen.

In 2005 verdween Contact Dance na amper enkele maanden terug van de Contact stations. Vanaf 1 november werd ambihitmuziek uitgezonden tussen 20.00 en 05.00 uur.Radio Contact bleef vernieuwen met  een nieuw jinglepakket, geïnspireerd op het Duitse Megaradio, moesten 2006 krachtig inzetten."One world,one radio".

Radio Contact sloot een samenwerkingsakkoord met FG DJ Radio in 2006. De Parijse house- en technozender.Nadat er vorig jaar veel non-stop muziek gedraaid werd op Contact is er vanaf 2007 weer een volwaardige horizontalige progammatie te horen.

Eind 2008 wordt er gestopt met hitadio Contact en werd er nog een jaar doorgegaan als oldieszender.

Maar radio Contact is door zijn fans niet vergeten in 2011.Ondanks het negeren door de Vlaamse kranten bewijst de facebookgroep"Wij willen radio contact terug in de Vlaamse ether" http://www.facebook.com/#!/groups/173964182628487/ dat geen enkele andere radio de plaats van de sympatieke dolfijn heeft kunnen innemen.

 

bron radiovisie

 

24 mei 2004

Michel en Dee verlaten Contact

-----------------------------------------------

De vernieuwing bij Contact laat zich nu reeds voelen. Nadat Peter Van Dam zijn intrede gedaan heeft, en de 'leiding' over het station overnam, zijn Dee Willems en Michel Dewilde bedankt voor bewezen diensten. Dee, die tot voor kort de middag voor zijn rekening nam, heeft ondertussen al onderdak gevonden bij Hit FM, maar hij was tot nu onbereikbaar voor commentaar. Op www.deewillems.be lezen we dat "Zeg maar Dee" vanaf maandag 19 juli iedere werkdag tussen 15 en 18 uur te horen zal zijn op Hit FM (Hasselt 104.7 MHz en Bree 99.3 MHz). Michel Dewilde wist ons te vertellen dat hij nog niets anders gevonden heeft. Verder vindt hij het wel spijtig dat de vernieuwde ploeg al na 1 jaar wordt afgeslankt. "Na 6 jaar dalende luistercijfers hebben we eindelijk een trendbreuk veroorzaakt, maar blijkbaar ging het niet snel genoeg. Maar Peter Van Dam heeft een heel andere visie op radiomaken dan Dee en ikzelf, en op zo'n moment is het inderdaar beter om er mee te stoppen."

Vrijdag 02 juli 2004

Bjorn Verhoeven weg bij radio contact

-----------------------------------------------------------

Bjorn Verhoeven heeft vandaag zijn laatste programma gemaakt voor Radio Contact. De Top 50 was zijn laatste radiowapenfeit bij de blauwe dolfijn. Vanaf maandag gaat hij werken voor Be One. Eerst een weekje achter de schermen, vanaf 11 oktober presenteert hij er dagelijks drive time tussen 16.00 en 19.00 uur. Bij Radio Contact wordt Verhoeven doordeweeks vervangen door David Claes. Wie de Top 50 gaat overnemen is nog niet duidelijk. - Laat me op dat punt nog even een slag onder de arm houden -, wist Peter Vandam te vertellen aan deze redactie. Bjorn Verhoeven verlaat Radio Contact in ieder geval zonder slaande deuren. Zijn laatste programma werd, weliswaar 'en petit comité en achteraf, beklonken met champagne. Het vertrek van Verhoeven omschreef programma manager Peter Vandam verder als 'Een verlies voor de admiraliteit, maar dat daardoor de hele admiraliteit gelukkig niet mee ten onder gaat’. Gevraagd naar een laatste quote konden we bij Bjorn Verhoeven nog noteren – Zolang we maar allemaal radio kunnen maken nietwaar. - Waar het inderdaad allemaal om draait natuurlijk.

3 oktober 2004

Radio contact Antwerpen 

alle audio  rechten zijn voorbehouden